Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1972, Tanács (Károly) körút, 7. kerület

További információk a képhez

1972, Tanács (Károly) körút 3., a Filmmúzeum.
A mozi épületét az az Első Katonai Biztosító Intézet építette Györgyi Géza (1851-1934) tervei szerint 1911-1913 között.  Ez a századfordulós, hatemeletes bérpalota, ékszerűen a Károly körút és a Dohány utca által közrefogott telken épült a híres-neves Huszár-ház helyén. Az épület alagsora kézenfekvő helyszínnek tűnhetett egy földalatti mozi számára. Mivel a mozihoz nem szükséges természetes fény, így az utca szintje alatt hét méterrel fekvő meglévő termet alakította mozivá 1938-ban Domány Ferenc építész. 1938-tól sorrendben előbb Barlang Mozi volt az itt működő filmszínház neve. 1939. januárjától Brodway mozi néven működött. Építészetileg a legkülönösebb moziként működött. Nézőtere a bérház udvara alatt mélyen helyezkedett el. Ady Mozinak is nevezték.
Az épület szerencsésen átvészelte a háborút és 64 éven keresztül moziként működött. 1957- ben új feladatkört kapott: Filmmúzeum néven a régi filmek mozija lett. Napjainkban (2020.) Belvárosi Színház a neve.
Műsoron a BECKET című film nem akármilyen főszereplőkkel...


Jelenlegi és régebbi nevei:

1991-től Károly körút, 1953-tól Tanács körút, 1945-től Somogyi Béla út, 1926-tól ismét Károly király út, 1919-től megint Károly körút, 1918-ban Népakarat körút, Népkörút, 1916-tól IV. Károly király út, Régebben: Országút
  • Forrás: Fortepan.hu (87789), ADOMÁNYOZÓ:URBÁN TAMÁS, haztajidizajn.blog.hu, www.theatre-architecture.eu/hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©