Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1973, Gyömrői út, 10. kerület

További információk a képhez

1973, Gyömrői út, a Kőbányai Gyógyszerárugyár (korábban és napjainkban is Richter Gedeon Vegyészeti Gyár), I. porta. Richter Gedeon magyar gyógyszerész, a modern hazai gyógyszeripar megteremtője. A Richter Gedeon Nyrt. a​lapításának története egészen 1901-ig nyúlik vissza, amikor az alapító, Richter Gedeon gyógyszerész megvásárolta a ma is működő, és a Társaság tulajdonában lévő Sas Patikát, melynek laboratóriumában nem csak saját cége, de az egész magyar gyógyszeripar alapjait is megteremtette a gyorsan növekvő cég termelését 1907-ben a Kőbányán újonnan felépített gyárba helyezték át. Az itt előállított első gyógyszerek láz és fájdalomcsillapítók, valamint fertőtlenítő és életmentő szerek voltak, mind közül a legismertebb a ma is használatos Kalmopyrin lett. 1923-ban a vállalkozás Richter Gedeon Vegyészeti Gyár néven részvénytársasággá alakult át. A két világháború között 10 leányvállalata és 40 képviselete működött külföldön.
1942-ben megfosztották vezérigazgatói tisztségétől (a zsidótörvények miatt), majd a gyárból is kitiltották. 1942-től bizalmas munkatársai útján otthonából illegálisan irányította a céget. 1944 őszén a gyár tevékenysége szinte teljesen megbénult, még Svájcba távozhatott volna, de nem akarta elhagyni vállalatát. Feleségét és őt magát Raoul Wallenberg bújtatta több mint ezer más zsidóval együtt. Decemberben Richter Gedeont kivégezték a nyilasok, másokkal együtt a Dunába lőtték. 1948-ban államosították a gyárat, a neve 1951-től Kőbányai Gyógyszerárugyár lett. A gyár 1990-ben visszakapta a Richter Gedeon nevet. Legismertebb termékei: a Fabulon kozmetikumok, a Richtovit gyógynövény hatóanyagú termékcsalád és a világsikert arató Cavinton.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1879-től Gyömrői út, A XVIII. században Gyömrőer Weg
  • Forrás: Fortepan.hu (253383), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ FŐMTERV SZERZŐ Domonkos Endre
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©