Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1800-as évek vége, Kerepesi út, 8. kerület

További információk a képhez

1800-as évek vége. A Kerepesi úton még az 1875. okt. 15-én megnyílt Népszínházat látjuk. (1908-ban vette csak fel a Nemzeti színház nevet.)
A színház mellet egy nagyon kicsit, de látszik a László ház, ami 1895-re lett kész, tehát ezen idő után járunk.
A villamos-sín szigorúan a bal oldal szélén. A közvilágítás az szinte bizonyosan gázlámpa.
A háttérben lévő ház, vagy inkább palota épségben látható, az ebből átalakított Népszabadság székház. Vagyis ez az 1893-ban felépült sajtóház maga. Napjainkban (2018) az Europeum nevű új épület van ezen a helyén. 

Jelenlegi és régebbi nevei:

1918-tól Blaha Lujza tér, 1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
 • Forrás: users.atw.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (13)

György Horváth
György Horváth
Tisztelt Popovics úr! 70 éve élek a VIII. kerületben, azaz a Józsefvárosban. Érdeklődéssel nézem a fényképeket és olvasom a kommenteket.
Jómagam is fotózok kb. 60 éve. A régebbi képeket folyamatosan digitalizálom. Egyszóval nagyon tetszik amit csinál. De van egy kifogásolható hiba is.
Több helyen találkoztam egy lekicsinlő kiszólással. Szerintem a Józsefváros és különösen a régi Nemzeti Színház nem érdemli meg a ledegradáló
"nyócker" helymegjelölést. Sajnos ez a leszólás egy c-roma proli filmből a közmédiákon keresztül bekerült a lenéző-lesajnáló emberek szókincsébe.
Minden kerületre ki lehetne találni egy hasonló, sértő lebecsülő kifejezést - csak megérdemli-e az a kerület. Ha tehetném, én az Ön helyébe ezeket a
bunkó leszólásokat kitörölném. Köszönöm, ha elolvassa a megjegyzésemet.
2013. szeptember 24. 22:45
  Popovics András
  Popovics András
  Tisztelt Horváth úr. Köszönöm a hozzászólását. Igen, a "nyócker" kifejezés valóban lekicsinylőnek tűnhet, de nekem pontosan az ellenkezője volt a célom vele. Tudniillik pontosan azok, akik ezt a kifejezést használják a Józsefvárosra vegyék észre, hogy ez a hely, a nyolcadik kerület tartalmaz (ott) szép, érdekes és nagyszerű dolgokat is. Tehát nézzenek rá ilyen szemüvegen keresztül!
  De lehet, hogy Önnek van igaza. Gondolkodom a mondandóján!
  Üdvözlettel: Popovics András
  2013. szeptember 25. 17:03
   György Horváth
   György Horváth
   Tisztelt Popovics úr! Köszönöm válaszát - elgondolkodtam rajta és arra a következtetésre jutottam, hogy de jó lenne, ha így lenne.
   De sajnos, én úgy tapasztaltam, hogy különösen a tv-ben, minden esetben negatív értelmezéssel, negatív felhanggal használják a
   "nyócker" kifejezést. Ugyan volt már elképzelés a Józsefvárosi polgármester tollából a Józsefváros című ujságban, hogy jó lenne
   ezt a kifejezést megváltoztatni: "Józsefváros nem nyócker" (vagy nagyon hasonló címmel).
   Üdv.: H György
   2013. szeptember 26. 16:51
    Popovics András
    Popovics András
    Tisztelt Horváth úr!
    Az előzőekben elfelejtettem megemlíteni, hogy én magam is ebben a kerületben élek születésem óta! Itt jártam oviba, iskolába, középiskolába és mindennek a tetejében itt is dolgozom már 38 éve. Következésképpen semmi okom nincs arra, hogy lefitymáljam a saját szülőföldemet! Sőt! Azon vagyok, hogy lehetőségem szerint inkább kiemeljem Józsefváros érdekességeit nevezetességeit, emlékeit!
    Ha valaki a"nyócker" szóra kattint és valami szörnyűséget, borzalmat, elrettentőt, valami negatív dolgot vár megjelenni, az bizony csalatkozzék, de nagyon! Azért teszem a képek mellé(igaz, csak címkének), hogy megpróbáljam kiirtani az emberekből azt az előítéletet, ami általában csatlakozik e szóhoz az emberek fejében. Hogy a "nyócker" csak rosszat, bűnözést,az erőszakot jelenti. Vegyék észre és tudatosuljon bennük, hogy ez a kerület, a "nyócker" értékeset, a szépet, az érdekeset is jelent! Társítsák az elméikben, hogy ez nem csak rosszat jelent! Ne legyen a "nyócker" kifejezés degradáló!Legyen inkább a kerületünk egy vidám és értékeket rejtő alternatívája!
    Bízom benne, hogy megérti eme törekvésemet, és talán más szemmel tekint a MI(!) szeretett Józsefvárosunkra!
    Üdvözlettel: Popovics András, azaz Papinho, a szerk.
    2013. szeptember 27. 01:37
   Csics Gyula
   Kedves Popovics András!!! Maximális tiszteletem és nagyrabecsülésem a honlap készítéséért és üzemeltetéséért!!! A szándék nagyon nemes én nekem személy szerint is nagyon tetszik. Szinte maradéktalanul. Ennek ellenére - remélem nem haragszik meg érte - néhány helytelen, vagy legalábbis általam helytelennek tartott (szakirodalommal is alátámasztott) hiba kijavítását fogom javasolni. Kérem ne vegye rossz néven, én csak segíteni szeretnék Önnek!! Ha gondolja kijavítja, ha gondolja nem!! Azt is felajánlom, hogy szívesen közreműködöm a lap gondozásában is (ha erre egyáltalán igényt tart!). Most csak arra szeretném felhívni a figyelmét, hogy a "nyócker" kifejezés ügyében - a legjobb szándéka szerint sincs igaza. Én úgy vélem, hogy aki "nyócker"-re keres, az ne találjon se csúnyát se szépet, mert ugyanis "nyócker" nem létezik. Függetlenül attól,, hogy dehonesztáló a kifejezés, vagy más szemében esetleg felmagasztaló. Mert aki a nyócker filmet csinálta, annak halvány fogalma nem volt, hogy mi is a nyolcadik kerülete Budapestnek. Egészen biztos vagyok benne, hogy ha a film alkotóit ma!!! megkérdeznék a kerület határairól, fogalmuk nem lenne róla. Tehát én is azt javasolnám Horváth György úrhoz csatlakozva, hogy a "nyócker" kifejezést a keresőszavak közül törölje. Üdvözlettel Csics Gyula
   2013. október 06. 21:05
    Popovics András
    Popovics András
    Üdvözlöm Kedves Csics Gyula!
    Ön a második, aki ugyanezt kifogásolja az oldalamon. Ez a kettő így már meggyőzött. Kijavítom a dolgot és köszönöm a hozzászólását.
    Üdvözlettel: Popovics András.
    2013. október 07. 14:58
György Horváth
György Horváth
Kedves Papinho! Válaszát köszönöm, remélem hogy minden úgy lesz, ahogy válaszában leírta. Előbb-utóbb csak rend lesz az emberek fejében.
Üdvözlettel: Horváth György
2013. október 04. 21:28
Csics Gyula
Azért azt is leírnám, hogy a Népszínház (későbbi Nemzeti Színház) szöveges rész sem helyes. Az épület helyén ma nincs semmi épület, az épület helyén van ma a Blaha Lujza tér. "A színház mellett egy nagyon kicsit, de látszik a László ház, ami 1895-re lett kész, tehát ezen idő után járunk.
A villamos-sín szigorúan a bal oldal szélén. A közvilágítás az szinte bizonyosan gázlámpa.
A háttérben lévő ház, vagy inkább palota épségben látható, az ebből átalakított Népszabadság székház. Vagyis ez az 1893-ban felépült sajtóház maga. Napjainkban(2013) az Europeum nevű új épület van - írja Ön, pedig a Népszabadság székház is és napjainkban a rettenetes Europeum is annak a helyén épült és nem a színház helyén. A László-házat és a helyén épült Népszabadság székházat is lebontották.
2013. október 06. 21:15
  Popovics András
  Popovics András
  A László-ház információit innen vettem: http://lasdbudapestet.blogspot.hu/2012/09/laszlo-haz-blahan.html
  Ezek szerint még ma is áll. Vagy én értettem rosszul valamit?
  Ami a Népszabadság székházat illeti, annak is több helyen néztem utána és az eredmény ugyanaz, mint amit én is leírtam.
  Szóval nem értem, hogy mi az amit rosszul írtam itt.
  Üdv :Papinho
  2013. október 07. 15:08
Csics Gyula
Kedves Papinho! Nagyon köszönöm a gyors reagálást és azt is hogy megfogadta a kérést. Visszatérve a László házra az valóban tévedés, amit írtam. Nem akartam már annyit "kötekedni", ezért írtam én is vissza úgy, hogy László-házat írtam. (valójában nem gondoltam bele, mert a László ház is látszik (látszik?) a háttérben a bal oldalon egy vékony kis csíkon. Az a sarokház ugyanúgy áll, tehát helyes, amit leírt róla. De, ami a jobb oldalon látható a színház mögött, arról a házról írtam az egészet. Azaz azt a szép régi bérpalotát alakították át a negyvenes évek végén Szabad Nép székházzá és otromba mészkő lapokkal borították be. Amikor a Szabad Nép újság 1956-ban megszűnt helyette lett a Népszabadság, így a székházat is átnevezték. Ezt a komplexumot bontották el teljesen és építették a helyükre néhány éve az Europeumot, ami sajnos legalább olyan rosszul sikerült, mint a régi székház volt, de ez már ízlés kérdése. Tehát összegezve: a László házzal minden rendben, de a Népszabadság székház , sőt még egy ház a körúton is, meg a Somogyi Béla utcában is lebontásra került.
2013. október 08. 18:04
  Popovics András
  Popovics András
  Akkor így már minden stimmel.
  Üdv: Papinho
  2013. október 09. 00:48
  Popovics András
  Popovics András
  Egy fontos dolgot elfelejtettem. Én NEM politikus vagyok, tehát elfogadom az észérveket!
  Üdv: Papinho
  2013. október 09. 04:35
Bernáth Jánosné
Nekem ez a régi Nemzeti színház jobban tetszik mint a mostani.Kár, hogy a metró-építés "sírbatette" ezt az épületet.
2013. október 11. 23:11