Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, Üllői út, 8. kerület

További információk a képhez

1890-es évek, Üllői út, a Budapesti Tudományegyetem I. sz. Sebészeti Klinikája a Mária utca sarkán. Ma Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika. Százöt éve készültek el a Semmelweis Egyetem klinikai tömbjei a mai Üllői út – Mária utca – Szentkirályi utca – Baross utca által határolt területen. Az említett utcákkal körülhatárolt részen először az I. Sz. Sebészeti Klinika építésének láttak 1872-ben Kolbenheyer Ferenc tervei alapján. Az itt látható saroképület 1956-ban érte végzetes támadás.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Üllői út, 1800-tól Üllőer Strasse (Üllői út), Az 1700-as évektől Köröscher Landstrasse (Kőrösi országút)
  • Forrás: Fortepan.hu (82481), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.157, semmelweis.hu, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©